RSS
 

Odwieczne pytanie – masło czy margaryna – znamy odpowiedź

19 lut

Moja Żona ostatnio zapytała mnie czy czytałem artykuł na temat zakazu sprzedaży margaryny w Stanach Zjednoczonych. Przytoczyła mi artykuł, w którym wyraźnie było napisane, że z powodu bardzo szkodliwego wpływu tłuszczów utwardzanych typu trans na nasz organizm będą one w ciągu trzech lat wycofywane z rynku. Zostało wykazane i udowodnione badaniami, iż powodują one zawały serca i miażdżycę. Szkodliwość tych tłuszczów oczywiście pomijana jest w Polsce. Dodatkowo jeszcze niektórzy „dietetycy” każą jeść tłuszcze szkodliwe osobom, które chcą się odchudzać,  lub chorują na przykład na choroby wieńcowe czy w ogóle rekomendują je dzieciom. Pytam grzecznie dlaczego? A co ciekawe kasa płynie strumieniami i oczywiście nie do naszej kieszeni.

Tłuszcze trans to izomery powstałe w wyniku częściowego uwodornienia, czyli utwardzania olejów roślinnych. Same oleje roślinne są zdrowe, ale w naturalnej wersji, ponieważ proces utwardzania zmienia ich właściwości.

Zastanawiamy się z żoną jak to jest, że do naszego kraju głównie pobiera się te złe rzeczy i jeszcze gorsze jest to, że się je promuje. Zastanawiamy się jak to jest, że w takim uzależnionym również od tłuszczów trans i otyłym społeczeństwie jakim jest społeczeństwo w USA można działać na rzecz zdrowia a u nas nie.

Dodatkowo bardzo złym w naszym kraju jest to, że nawet osoby piszące na taki temat niektóre sprawy bardzo bagatelizują. Chciałbym jednak wam jasno powiedzieć, że ja jednak wysłucham amerykańskich naukowców i postaram się jak najwięcej tego typu produktów wyeliminować z naszego domu. Jest to również zgodne z moją logiką, iż naturalne i od lat znane produkty są dla naszego organizmu zdrowsze.

IMAG0141[1]

 

Dodaj komentarz